CAVE LES VIGNERONS DU GRAVILLAS

Le Gravillas założono w 1935 roku w niewielkim miasteczku Sablet w południowej części Doliny Rodanu, w departamencie Vaucluse. 

Aktualni właściciele to jest już  trzecie pokolenie. Od samego początku głównym celem było wytwarzanie wina wspólnie z rolnikami dostarczającymi owoce, co jest rzadko spotykanym podejściem w spółdzielniach winiarskich we Francji.

Każdemu z kilkunastu dostawców przypisano procentową część udziałów, w zależności od ilości posiadanych hektarów. Dzięki temu wszyscy oni mają pływ na charakter danego wina. 

Nad całością czuwa dwóch doświadczonych enologów. Status winiarni nakłada ograniczenie używania chemii do minimum, odpowiedni wiek krzaków oraz ręczne zbiory winogron.

Wina z Le Gravillas zdobywają liczne medale na krajowych  i międzynarodowych targach wina i są dobrze oceniane przez przewodniki winiarskie. Podkreślane  są  bardzo niskie ceny w stosunku do wysokiej jakości win. Ponad połowa wyprodukowanych butelek trafia na eksport do wielu krajów z całego świata. 

W Le Gravillas używa się nowych dębowych beczek do starzenia tylko jednej wersji Gigondas. Pozostałe wina leżakują w stalowych kadziach wbitych w ziemię. W efekcie czego wina, pomimo sporej dawki alkoholu (norma dla Południa Francji), są świeże  i eleganckie z przyjemną  owocową słodyczą. Na ponad 120 hektarach uprawia się kilka odmian winorośli.